Otita la copii: cum se trateaza corect si de ce e obligatoriu sa mergem la medic

6037
Otita la copii

Otita la copii este o afectiune serioasa, care poate avea urmari grave daca nu este tratata corect, scaderea auzului fiind una dintre ele. Otita apare ca urmare a unei infectii bacteriene sau poate avea si cauze virale. Nu este o afectiune intotdeauna simplu de diagnotiscat, mai ales daca cel mic nu spune clar ca il doare urechea. Doar medicul ORL-ist poate spune clar cu ajutorul ortoscopului cat de grava este situatia.

Cunosc destul de multe cazuri de parinti disperati care nu stiu ce sa mai faca cu cei mici –  la fiecare viroza mai serioasa fac otita. Unii au luat antibiotic si de trei ori in cateva luni din cauza infectiei urechii. Un coleg de gradinita al lui Andrei tot face otita in urma infectiei cu streptococ betahemolitic grup A.

O singura data am ajuns cu Andrei la Urgente din cauza unei otite. Am fost la Camera de Garda de la Ponderas, unde ne-a vazut dr. Catalin Udroiu, despre care mi-am facut o parere buna. Mi s-a parut profesionist, dar si bland si prietenos cu copiii. S-a uitat in urechea lui Andrei cu un fel de camera video si a vazut ca are puroi, asa ca tratamentul a fost cu antibiotic. Din fericire, episodul nu s-a mai repetat.

Otita la copii: care sunt cauzele?

Bacteriile care cauzeaza cel mai adesea otita la copii sunt  Streptococcus pneumoniae (pneumococul), Haemophilus influenzae si Moraxella catharralis.

Otita la copii mai poate fi cauzata si de obstructia nazala (infundarea nasului) si a rinofaringelui aparuta in urma virozelor respiratorii, a sinuzitelor, polipilor, rinitelor acute sau alergice.

Functionarea defectuoasa a Trompei lui Eustahio, problemele de imunitate, frigul, poluarea sunt factori care mai pot cauza otita.

Otita la copii: cum sa iti dai seama ca cel mic sufera?

Cand sunt mici, copiii nu stiu intotdeauna sa spuna ce ii doare, asa ca trebuie sa fii atent la anumite semnale din partea lor. Daca face febra, e irascibil, duce mana des la ureche, nu doarme bine noaptea, nu are pofta de mancare, i se scurge puroi din ureche, nu aude bine  e posibil ca cel mic sa sufere de otita. La toate aceste simptome, de obicei se mai adauga nasul infundat, secretiile nazale si tusea.

Otita la copii: tipuri de otita, in functie de severitate:

Potrivit reginamaria.ro, otita medie acuta se imparte in:

  1. Otita medie congestiva acuta: in urechea medie s-a acumulat lichid care nu este infectat, iar timpanul este rosu
  2. Otita medie preperforativa acuta: in ureche exista puroi, timpanul bombeaza si este foarte rosu
  3. Otita medie supurata acuta: timpanul este perforat si din ureche se scurge secretie purulenta

Otita la copii: tratament

Dr. Veronica Dinescu, medic specialist ORL, a explicat pentru site-ul reginamaria.ro care este tratamentul pentru otita medie acuta. Astfel, tratamentul poate include:

  • Antibiotice (pentru otita preferforativa si cea supurata)
  • Medicamente pentru durere (antialgice) si pentru scaderea febrei (antitermice)
  • Medicamente pentru desfundat nasul (dezobstruante nazofaringiene): picaturi sau spray, aerosoli, mucolitice (pentru a fluidifica secretiile); in cazul in care copilul are teren atopic (alergic), se asociaza si un medicament antialergic
  • Timpanotomie ( se practica o mica taietura in membrana timpanica, pentru a se evacua puroiul) in cazul in care simptomele se agraveaza, apar complicatii sau otita nu raspunde la tratamentul initial
  • Toaleta nazala cu apa de mare sau ser fiziologic si aspirarea secretiilor sau suflarea lor de 4-5 ori pe zi (sau ori de cate ori este nevoie).

Legat de tratamentul otitei, dr. Mihai Craiu a precizat intr-una din postarile sale de pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii va “amoxicilina/clavulanat (Augmentin) in doza INALTA (90mg/kgc si zi adica mai mult decat dublu fata de doza in infectii uzuale) este prima alegere. Si daca tot dam antibiotic cu un motiv indreptatit, trebuie sa il dam CAT TREBUIE, si nu 2-3-4 zile. Ci 10 in otita medie supurata!”, precizeaza medicul.

Otita la copii: complicatii

Dr. Armand Agache, specialist ORL, a precizat pentru site-ul Medlife ca o otita acuta netratata corespunzator se poate transforma intr-o otita cronica.

“Asta inseamna ca o boala subacuta care persista ani de zile poate avea repetate acutizari, acestea contribuind la o agravare a situatiei locale. Prin asta intelegem scaderea auzului, repetate infectii locale, mastoidita, otomastoidita, infectii cerebrale, infectii locale, tromboza de sinus cavernos etc. Unele dintre aceste complicatii sunt foarte grave si pot avea un sfarsit neprevazut, chiar fatal”.

Exista complicatii grave, dar totusi nu atat de frecvente: “O complicatie a otitei poate fi scaderea de auz, care devine grava daca nu se repara timpanul printr-o operatiune chirurgicala. O complicatie si mai grava a otitei este raspandirea infectiei din urechea medie la osul din spatele acesteia, care se numeste osul mastoidian (mastoida). Din acest punct infectia se poate raspandi pana la nivel cerebral”, explica medicul ORL-ist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here