Reteta Tort Guinness // Poate nu este cel mai child friendly tort, dar cu siguranta este the most parent friendly Ma tot batea la cap un prieten sa il fac, si eu tot amanam momentul. Dar si cand l-am facut… “curcubeu pe cerul gurii”, vorba reclamei.
La prima vedere, pare un pic complicata reteta de Tort Guinness, dar, de fapt, este chiar simpla. O am de la prietenul de care v-am zis mai devreme, e prajitura lui preferata. Multumesc, Razvan
Blatul este intens la gust, usor umed, deci nu are nevoie de nicio insiropare. Se imbina perfect cu crema de branza ( eu m-am abatut un pic de la reteta; as amesteca mai degraba niste mascarpone cu crema Philadelphia).
La decor puteti sa mai lucrati si voi
RETETA GUINNESS CAKE / TORT GUINNESS
INGREDIENTE
Pentru blat tort Guinness:
250g unt
1 sticla bere Guinness
75g cacao neagra
2 oua mari sau 3 mai mici
420g zahar
180ml lapte batut
2 lingurite esenta vanilie
320g faina
2 lingurite bicarbonat de sodiu (Eu nu am folosit bicarbonate, am pus un plic intreg de praf de copt)
1 lingurita praf de copt
optional 3-4 linguri gem de portocale (eu am folosit de caise), caz in care se suplimenteaza cantitatea de faina cu 2-3 linguri.
Pentru crema tort Guinness:
400g crema de branza ( gen Philadelphia sau Hochland simpla)
200g unt
300g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie )
Branza si untul se tin cateva ore la temperatura camerei.
PREPARARE
Blat Tort Guinness:
1) se preincalzeste cuptorul la foc mediu;
2) se pune untul intr-o craticioara si se topeaste la foc mic; cand este topit integral se adauga treptat berea, invartind continuu; se ia de pe foc si se adauga cacao, amestecind bine ( posibil sa ramana cocoloase, se rezolva in etapa urmatoare );
3) intr-un alt vas se pun zaharul, ouale, laptele batut, esenta de vanilie si se amesteca bine cu mixerul; cind sunt omogenizate, se incorporeaza treptat compozitia cu bere, amestecand bine pentru a se dizolva eventualele cocoloase de cacao;
4) faina, bicarbonatul de sodiu si praful de copt ( plus putina sare ) se cern intr-un al treilea vas (mai mare ) si apoi, folosind mixerul manual, se incorporeaza compozitia lichida pregatita anterior;
5) se tapeteaza cu hartie de copt o tava ( preferabil cu inel, dar nu obligatoriu ) de aproximativ 28cm – hartia pe pereti sa depaseasca marginile tavii, pentru ca va creste ) si se coace la foc mediu, in functie de cuptor intre 40 minute si o ora, pana trece testul scobitorii ( aplicat in mijlocul blatului ); se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava, apoi se scoate din tava ; daca se considera necesar, se insiropeaza foarte putin marginile blatului ( nu si mijlocul, care ramine oricum mai umed ).
Crema: se pun intr-un vas / bol toate ingredientele si se omogenizeaza cu mixerul si / sau cu blenderul pina se obtine o crema fina; crema se tine cateva ore la frigider si apoi se aplica pe blat, tinindu-se in continuare alte citeva ore la frigider.