Gradinita din mijlocul padurii. Karin’s Kids, locul unde copiii petrec afara 80 la suta din timp

33053

Conceptul de „gradinita in padure” sau in natura este extrem de apreciat in tarile nordice sau in Germania. Dan Prediger, fost avocat, a adus si in Romania aceasta idee. Omul de afaceri a infiintat astfel gradinita Karin’s Kids din Baneasa, care se intinde intr-o zona verde cu peste 10.000 de copaci.

Copiii isi desfasoara majoritatea activitatilor in aer liber: stau afara 80 la suta din timpul petrecut la gradinita.

Dan Prediger, fondatorul Karin’s Kids Academy, ne povesteste despre proiectul sau de suflet:

In Bucuresti sunt sute de gradinite private. Cu ce trebuie sa vii nou ca sa te diferentiezi?

Asa este, exista o varietate de institutii care ofera o paleta larga de optiuni pentru parinti. Tocmai de aceea, atunci cand am gandit deschiderea unei gradinite, m-am preocupat de calitatea educatiei si de aspectele care asigura un nivel inalt.

Astfel, prin investitia intr-un spatiu dotat corespunzator, curte amenajata educational in mijlocul padurii, in igiena si alimentatie, dar si prin programul Karin’s Knowledge am reusit sa ne particularizam.

Cu totii stim de multiplele diferente dintre gradinite, care de cele mai multe ori se regasesc si in dorintele si temerile parintilor, insa scopul nostru a fost sa ridicam educatia la standarde de calitate similare cu cele din SUA sau din statele nordice. Cred ca in Romania este nevoie ca cei mici sa petreaca mai mut timp in natura, indrumati de educatori capabili sa le ofere bucuria descoperirii.

 

Cred ca acestea sunt aspectele care ne individualizeaza: educatia in natura, investitia in personal didactic si un spatiu care faciliteaza invatarea. Avem si ne dorim in gradinita din padure copii fericiti care descopera intr-un mediu sanatos si natural tot ce pot sa faca.

Conceptul de „gradinita in padure” suna foarte atragator. Cum a luat nastere proiectul Karin’s Kids?

Parinte fiind, am pus in dezvoltarea acestui proiect tot ceea ce mi-am dorit pentru copii mei: un mediu santos in care sa invete fara a fi fortati sa renunte la copilarie, in care sa se regaseasca valorile si principiile mamei mele, care a educat numeroase generatii.

Pe langa acest factor, poate de suflet, au stat si nevoile identificate in tot ceea ce inseamna educatie in Romania.

In ce consta diferenta dintre o gradinita mediocra si una de top?

Criteriile in functie de care o gradinita este incadrata intr-o categorie sau alta sunt influentate de o serie de factori care tin, pe de o parte de ceea ce isi doresc parintii pentru copiii lor, iar pe de alta parte de anumite standarde de calitate ale bazei materiale si ale personalului didactic.

De aceea consider, ca un invatamant de top trebuie sa tina cont de un echilibru intre ceea ce isi doresc parintii pentru copii si calitatea actului educational.
Acesta este si unul dintre motivele pentru care am ales ca in gradinita noastra sa asiguram calitatea invatarii prin toate instrumentele pe care le punem la dispozitie.

Copiii si parintii beneficiaza de o curte unica, personal calificat si specializat pe ramuri ale educatiei moderne si outdoor, dar si de o atentie deosebite acordata igienei si alimentatie.

Ce trebuie sa aiba in vedere un parinte cand alege gradinita copilului?

Un prim pas important in alegerea gradinitei este verificarea autorizatiei de functionare.

La fel de important este personalul didactic si auxiliar, care trebuie sa fie, nu numai calificat, ci si suficient in raport cu numarul de copii.

Nu trebuie pierdute din vedere nici aspectele care tin de alimentatie si igiena, ceea ce presupune un meniu santos servit in conditii optime, curatenie si igienizare permanenta.

Acestea sunt aspectele de la care niciun parinte nu ar trebui sa faca rabat. Iar mai apoi, in functie de preferinte, accentul poate fi pus pe programa si oferta educationala.

Ce activitati speciale/cursuri optionale au copiii la Karin’s Kids?

Este o intrebare, care trebuie sa recunosc, ma pune putin in dificultate deoarece este greu sa aleg dintre toate activitatile pe care educatorii nostri le desfasoara.

Insa, cred ca cele cu impact crescut asupra dezvoltarii copiilor sunt activitatile outdoor. Ne dorim ca natura sa fie educatorul principal al copiilor, iar acest lucru le asigura nu numai dezvoltarea cognitiva si emotionala, ci si a intregului organism.

 

Cat timp petrec copiii afara la Karin’s Kids?

Activitatile outdoor ocupa un rol central, ceea ce inseamna ca indiferent de anotimp, cei mici petrec afara in medie 80 % din timp. Numai atunci atunci cand temperaturile scad sub 5 grade, intervalul se reduce la 2 ore.

Timpul petrecut in natura se traduce prin activitati educationale, de explorare, de dezbatere si de dezvoltare personala. Mai mult, copiii servesc gustarile in aer liber.

 Cati sunt in grupa? De la ce varsta pot incepe gradinita?

Activitatea in gradinita este gandita pe doua segmente de varsta : anteprescolar si prescolar.
Pe nivel anteprescolar avem grupe de 12-16 copii, numarul este dat de usurinta cu care se adapteaza copiii la mediul gradinitei.

Grupele beneficieza de pregatirea a doi educatori si a unui asistent de educator, capabili sa desfasoare activitati intr-un mediu ofertant sau poate neconventional, asa cum e privit de unii parinti. Cei mici sunt atent ingrijiti de ingrijitori calificati si de asistent medical.

Pe nivel prescolar, numarul copiilor din grupa este cuprins intre 16-19 copii, indrumati de educatori specializati pe mai multe ramuri ale educatiei outdoor.
Copiii vin in gradinita inca de la 1 an si 6 luni.

Ce calitati trebuie sa aiba o educatoare buna?

Sunt foarte multi educatori buni, chiar foarte buni, care au rezultate remarcabile cu cei mici, insa de departe cel mai important element pe care il cautam la un cadru didactic este echilibrul.

Si aici, ma refer la capacitatea acestuia de a asigura echilibrul optim intre metodele de lucru outdoor si nevoile de dezvoltare ale copiilor.
Un educator la gradinita din padure, este proactiv si un coechiper de nadejde, activitatea desfasurandu-se in echipe de coordonatori si educatori.

Educatorul Karin este orientat constant spre perfectionarea concreta si reala in noile pedagogii, este calificat, cu experienta in multe sisteme educationale.
Echipa este completata de profesori specializati in biologie, geografie, ecologie si sport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here