Nu mi-am pus pana acum cateva luni problema accesului cu caruciorul intr-o scara de bloc, pentru ca stau la casa. Asa ca si cu Andrei, si acum cu Edy, las caruciorul in curte. Marea mea problema sunt pietrele de la mine de pe strada, pentru ca nu avem asfalt, dar asta e o alta discutie.
De cand Edy e baiat mare (haha! Are 8 luni), il mai lasam acasa la buni, care sta intr-un bloc nou in Chiajna. Bloc nou, fara rampa! Cu 3 etaje. Are lift, dar deocamdata nu a fost pus in functiune. Toate carucioarele/ tricicletele sunt lasate in scara blocului de catre parinti. Dar si sa urc cele patru-cinci trepte de la intrarea in scara cu ditamai caruciorul Stokke este o treaba complicata pentru o singura persoana si cu bebelusul dupa ea.
Cum m-am ales cu cu Stokke-ul ala? Pai mi l-a dat o colega pentru care era un cosmar sa iasa cu el din bloc – statea la etajul 8, nu avea loc cu el in lift, mai mult ca sigur nu avea nici rampa la iesirea din scara.
Am intrebat-o pe buni ce zic constructorii blocului vizavi de constructia unei rampe. Cica gata, acum nu se mai poate, e prea tarziu, ca la unghiul la care e facuta scara ar fi prea abrupta panta pana pe trotuar. Eu zic ca ar merge ceva in lateralul scarilor, cu o coborare mai lina, dar nah, nu sunt experta…
Majoritatea prietenelor mele se confrunta cu problema lipsei rampei la intrarea in scara.
“Stam la etajul 1 si coboram caruciorul cu liftul pana la parter. De la parter pana la trotuarul din fata blocului, incepe aventura. Mai sunt patru trepte in scara si inca doua afara. Am rugat administratorul sa punem din fondul blocului.
„Legea nu ma obliga. Rampa e pentru handicapati, nu pentru carucioare de copii”, ni s-a spus.
Asa ca am platit rampa si montajul din buzunar pentru noi, pentru vecinii in varsta care vin cu sacose-carucior si pentru familiile cu biciclete. Pentru noi, astia „handicapati”…”, spune Elena, mamica unei fetite de trei luni.
“Cand am deschis subiectul rampei cu vecinii mei au spus ca este inestetica”
Da. Ati citit bine!!! Asa i-au spus vecinii colegei mele, Andrada, proaspata mamica.
“Locuiesc la bloc si, ca in majoritatea ansamblurilor rezidentiale construite recent, lipsesc lucruri utile locatarilor. Pana sa imi aduc fetita acasa de la maternitate nu am simtit lipsa unei rampe pentru carucior si nici nu ma deranjau cele trei trepte de la intratea in scara blocului. De ce spun asta? La numai o saptamana de la nasterea Ilincai m-am confruntat cu aceasta problema pe care inainte pur si simplu o ignoram.
Dupa ce sotul s-a intors la serviciu a trebuit sa ies singura cu micuta la plimbare si la numai 7 zile de la operatia de cezariana coboram pe scari mai intai cadrul metalic al carutului si abia apoi landoul cu copilul in el.
Stau la etajul unu, blocul nu are nici lift, iar cand am deschis subiectul rampei cu vecinii mei au spus ca este inestetica. I-am rugat sa ma lase sa pun caruciorul sub scara, sa nu il mai urc in casa de fiecare data, dar m-au refuzat pe motiv ca le blochez intrarea.
Nici macar in masina nu il puteam lasa fiindca era prea rece atunci cand asezam micuta in el. M-am vazut pusa in fata unei situatii pe care inainte nu o vizualizam. Am rezolvat aceasta problema cu marsupiul, dar acum ca este cald afara am revenit la carut si tot “pe bucati” coboram din casa”, spune Andrada.
“Stau la bloc, unul cu 4 etaje, tocmai pentru ca mi-am dorit sa am cat mai putini vecini. Ce parea sa fie un avantaj inainte, dupa venirea fetitei mele s-a transformat in dezavantaj. Chiar daca am ales caruciorul in varianta cat mai simplu de strans si usoara ca greutate, tot este complicat sa cobor si sa urc cu aceleasi doua maini si carutul si copilul.
Sa nu mai vorbim de faptul ca la intrarea in bloc nu avem rampa, iar numarul scarilor nu e deloc de neglijat. Solutia mea a fost sa imi las landoul si caruciorul in masina din fata blocului. Cand nu e masina acasa ?, varianta castigatoare este SSC-ul. Bebelusa mea nu e prima din bloc si, probabil, nici ultima.
Nu exista preocupare din partea administratiei sa construiasca o rampa pentru ca nu ii intereseaza.
Asa cum nici cei care parcheaza pe trotuare nu ai pic empatie si respect fata de cei din jur”, spune si Mihaela, mamica unei fetite de trei luni.
Buna ziua,
cunoasteti cumva vreo lege prin care se specifica cine are dreptul sa foloseasca rampa? noi suntem in situatia in care nu suntem lasati sa mergem cu caruciorul de bebelusi pe rampa de la gradinita tot pe motivul ca rampa este pentru handicapati nu pentru mame cu copii :((( este posibil asa ceva…