Asta e intrebarea pe care mi-o tot pun de ceva vreme. Pana acum am mers cu copiii la Urgente numai la Regina Maria, mai intai in Baneasa, dar apoi in Ponderas. Nu zic ca nu ar fi medici buni, insa, in caz de internare, tarifele pe care le au afisate la intrare ma descurajeaza. Camera costa in jur de 5-600 de lei, iar asistenta medicala in jur de 200. Plus tratamentele, se ajunge la niste sume pe care cu greu ni le putem permite.
Am fost internata pana acum de doua ori, insa in urma cu vreo trei ani, si pentru o singura zi de spitalizare am platit 800, respectiv 1100 de lei. Pentru o zi, da?
Asta ma face sa reconsider optiunile. Desigur, primeaza sanatatea copilului meu si sunt dispusa sa si platesc ca sa il stiu in siguranta. Dar uneori costurile sunt mult prea mari.
Pentru ca am abonamente pentru ambii copii la Regina Maria, voi merge probabil in continuare la ei, in timpul zilei, pentru consultatii la Camera de Garda. Dar dupa ora 8 seara o consultatie la Urgente costa in jur de 200 de lei. Sa dau? Sa nu dau? Ce alte variante am?
Am urmarit si pe un celebru grup de mamici recomandarile pentru mers la Urgente, bazate pe experiente personale, insa nu m-am lamurit prea tare. Oricum, baza sunt Grigore Alexandrescu, IOMC sau Marie Curie, si Matei Bals pentru infectioase.
Desi in ultimii ani am ajuns din ce in ce mai rar la Urgente, in primul an de gradinita al lui Andrei parca aveam abonament. Ne duceam si de doua ori pe luna. Acum, cu bebe nou, am fost deja de vreo doua ori. Din fericire nimic grav.
Mi-am intrebat si prietenele unde isi duc copiii cand au probleme urgente de sanatate.
“De cand sunt mama, am trecut pragul a trei sectii de urgenta de la spitatele de pediatrie din Bucuresti: Marie Curie, Victor Gomoiu si Grigore Alexandrescu. In toate cele trei cazuri am observat aceleasi doua probleme principale: triaj defectuos si lipsa personalului. De altfel, cele doua aspecte tin unul de altul, deci rezolvarea ar fi angajarea mai multor medici si asistente.
Daca ar fi sa recomand una dintre cele trei sectii, UPU Victor Gomoiu ar fi pe primul loc, urmata de cea de la Grigore Alexandrescu, iar pe locul trei Marie Curie.
Spitalul de pediatrie Victor Gomoiu a fost mutat intr-o cladire noua, curata si aranjata. Medicii sunt atenti, asistentele la fel, n-am intampinat probleme si nici nu am asteptat prea mult. Am inteles ca nu ar avea la dispozitie unele servicii pe timp de noapte, dar nu pot confirma informatia.
La Grigore Alexandrescu e foarte aglomerat, poti astepta ore pana intri cu copilul. Iar ajung la problema de mai sus, lipsa personalului. Altfel, medicii sunt ok, au experienta cu cazuri grele, isi fac treaba ok. Oricum sunt de parere ca pentru urgente (si nu numai), spitalele de stat sunt o alternativa mai ok decat la privat, din prisma experientei pe care medicii o au”, spune Mara, care isi povesteste experientele pe youngmom.ro.
“Eu merg doar la Grigore Alexandrescu in caz de Urgenta. UPU a fost amerajata si dezvoltata foarte bine in ultima perioada, fata de acum 4 ani cand am fost prima data, timpul de asteptare este rezonabil, in functie de urgente, personalul medical pregatit ( nu a fost cazul sa nu ni se potriveasca tratamentul). In plus este foarte curat”, spune si Anca, mamica unui baietel de 5 ani.
“Eu recomand Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Am fost de cateva ori cu cei mici si de fiecare data am fost tratati minunat. Nimeni nu accepta atentii, spitalul este foarte curat, medicii sunt foarte ok. Intr-adevar, timpul de asteptare poate fi mai mare daca cel mic nu are probleme de sanatate care necesita interventii urgente. Dar exista medic specialist ORL, ceea ce este un mare avantaj. In plus, au in regim de urgenta si chirugie plastica si reparatorie, in cazul in care cel mic se raneste si sectie de toxicologie, daca bebelusul a inghitit substante periculoase”, spune si Cora, care scrie despre viata cu gemeni pe greierimici.ro.
“Cand vine vorba de copil bolnav, numai mama sa nu fii! Recunosc ca am avut noroc de un medic pediatru foarte competent si destul de prompt cand a venit vorba de afectiunile copiilor si, drept urmare, nu am avut multe episoade in care sa apelez la spitalele de urgenta.
S-a intamplat totusi cu cel mic, cand avea in jur de 7 luni, sa aiba o tuse iritanta o perioada mai lunga de timp si fix in perioada sarbatorilor de iarna sa se acutizeze. Am decis sa mergem la Urgenta si am ales spitalul Marie Curie, fost Budimex. Nu pot spune ca a fost o experienta neplacuta, trecand peste timpul de asteptare destul de lung dupa triaj – in jur de o ora si jumatate. O data intrati, am fost tratati foarte bine, cu toate investigatiile necesare, medici draguti, competenti si rabdatori cu un copil de nici un an. Am facut si o radiografie pulmonara in urma careia ne-au pus disagnosticul de pneumonie interstitiala, ne-a recomandat un tratament eficient cu antibiotic si am scapat usor.
Tot cu Radu am ajuns si la Grigore Alexandrescu, de data aceasta in jurul varstei de 1 an, cand avea febra destul de mare, era seara si medicul pediatru nu era la cabinet. Foarte cald afara, insa la Camera de Garda temperatura umana si timp de asteptare destul de scurt. Ca si la Budimex, am intalnit medici si asistente cooperante, ni s-au facut analize, radiografie pulmonara si tratament. Totul e bine cand se termina cu bine!
Un episod care ne-a speriat foarte tare s-a intamplat insa de curand, mai exact acum o luna, cand in urma unor analize de rutina, cei de la laboratorul Matei Basarab (actuali Veridia) mi-au trimis rezultatele lui Radu la sange. Surpriza, hemoglobina avea valoarea de 6.7, in conditiile in care limita inferioara este 11. Asta insemna anemie foarte mare, fiind suspect de…leucemie sau talasemie!!! Acest diagnostic, ce-i drept, l-am aflat de la cunostinte din domeniul medical, nu am fost intr-un cabinet specializat.
La sfatul tuturor, ajungem cu copilul la Grigore Alexandrescu. Medicii, ca de obicei foarte draguti, insa, au considerat necesar sa ne trimita la Fundeni la sectia de Hematologie, in loc sa ne repete pe loc heboglobina. Este o analiza al carei rezultat iese in 10 minute! Evident, sperietura era imensa asa ca nu am comentat! Ajunsi la Fundeni, am urcat la Pediatrie, unde erau internati copilasi cu leucemie! Nu va doresc sa vedeti asa ceva! Te marcheaza teribil! Aveam inima stransa si ma rugam sa fie doar o greseala!
Dupa o ora, timp in care ne-a consultat o doamna dr. extrem de calda si de draguta, a plecat sa discute cu medicul sef de garda, s-a intors si…ne-a spus ca ne recomanda sa ne internam ca sa repete analizele a doua zi. Soc! Nu se puteau face pe loc, era cazul sa facem investigatii amanuntite! Am refuzat si am ales sa repetam hemoglobina la spitalul de pediatrie privat, Medlife! Totul foarte civilizat, foarte rapid si cu numai 25 ron am aflat in nici jumatate de ora ca valoarea hemoglobinei era de 12!
Nu stiu nici acum ce sentimente m-au incercat! Bucurie, extaz, furie, usurare! Speram la acest rezultat, mai ales ca Radu nu acuza nici un simptom, are energie, e vesel, nu arata a copil bolnav! Urmeaza sa ii repet analizele si luna viitoare, insa nu am nici o emotie ca cei de la Matei Basarab au comis o greseala destul de mare, care pe mine m-a costat timp si emotii de nedescris”, povesteste si Doriana, mamica a doi baieti.