Mana-gura-picior: experienta noastra, la 10 luni, cu boala copilariei

10074

Mana-gura- picior este o afectiune virala, cauzata de obicei de enterovirusuri, deci nu se trateaza cu antibiotic. Insa uneori medicii mai prescriu si antibiotic, pentru ca bubitele sa nu se suprainfecteze. Debuteaza cu febra mare si poate fi confundata cu gripa, inainte de eruptia de pe piele. Bubitele apar, dupa cum ii spune si denumirea, in special in gura, pe maini si picioare. Cele din gura sunt problematice, pentru ca sunt extrem de dureroase si copiii refuza mancarea.

Mana gura picior la bebelusi:

La numai 10 luni, bebe Edy a facut mana-gura-picior, o boala virala, extrem de contagioasa, provocata de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri.

Cum a debutat boala: febra mare, din 4 in 4 ore

Din senin, intr-o seara, bebe a facut febra care, masurata rectal, era 38.8. La 4 ore era din nou cald.

De precizat ca inainte de debutul febrei cu o zi, doua, bebe devenise mai irascibil si ii scazuse apetitul. Probabil avea deja gatul rosu, cu vezicule.

Cel mai mult temperatura a ajuns la 39.4, dar asta pentru ca ne-am grabit sa ajungem la doctor si nu i-am mai dat la timp antitermicul. Astfel, cand am ajuns la Camera de Garda, i-a fost administrat un Paracetamol intrarectal, insa care nu prea si-a facut efectul, asa ca timp de o ora jumate am stat la Regina Maria Ponderas ca sa ii faca impachetari. Ne-au lasat sa plecam acasa cand temperatura a ajuns la 37.9.

Febra a tinut cam 3 zile si, pentru a nu mai ajunge in situatia de a face peste 39, i-am dat antitermice cu program, din 4 in 4 ore, alternand Nurofen cu Panadol.

Cum a aratat eruptia in cazul bolii mana-gura-picior

Bebe Edy a avuto eruptie atipica pentru mana-gura-picior, poate si de asta la Regina Maria i-au pus un diagnostic gresit.

Desi in mod normal bubitele apar, dupa cum spune si numele bolii, in gura, pe maini (in palme, in mod special) si pe picioare (talpa), la bebe au aparut mai intai cateva bubite ca niste brobonele pe piept, pe spate si cateva pe picoare. Gatul era rosu si plin de vezicule. Din fericire, nu a facut afte in gura sau pe limba, insa gatul rosu si inflamat a fost suficient cat sa il impiedice sa manance.

Bubitele, forme si dimensiuni diferite, localizate pe mare parte din corp

Pana a doua zi, bebe era plin de bube. Cele mai multe pe picioare. Majoritatea aratau ca o alergie sau ca la scarlatina, rosii, micute, una langa alta, ca aproape nu mai era loc liber pe picior. Apoi mai erau unele care aratau ca niste vezicule: astea erau localizate mai mult pe talpa (destul de putine) si pe brate. Mai erau unele care aratau ca niste ciupituri de tantari intarite si rosii. Avea brobonele si in jurul gurii. Cele mai „dubioase” erau in cot, cateva ca un ciorchine, lipite, cu vezicule mici.

Eruptia a durat trei zile. Din fericire, nu pareau ca il mananca sau ca il deranjeaza in vreun fel. Evident, in afara celor din gat.

Hidratarea si hranirea bebelusului, cea mai mare provocare in cazul bolii mana-gura-picior

Pentru ca il durea gatul foarte tare, la un moment dat nu mai voia sa bea nici apa. Vreo doua zile, am tras tare ca sa nu se deshidrateze. Il incercam mereu cu apa. In a doua si a treia zi de la debutul febrei, a mancat extrem de putin. Niste banana, cateva guri de iaurt, pufuleti, niste boabe de struguri. Din cauza eruptiei pe mare parte din corp si din cauza riscului deshidratarii au vrut sa ne interneze la Matei Bals. Despre experienta de la Camera de Garda de la Matei Bals am povestit AICI.
Pana la urma, in a treia zi de la eruptie durerea din gat s-a mai ameliorat si a inceput sa manance.

Somnul in timpul bolii

Primele doua nopti au fost extrem de grele. Nu lega o ora de somn. Va dati seama, febra si durerea nu il lasau sa doarma. Nici ziua nu a reusit sa isi faca somnurile.

Ce tratament am primit pentru mana-gura-picior

Dupa ce a fost pus diagnosticul mana-gura-picior, medicul de la Matei Bals ne-a dat reteta.
Am primit Nurofen la 8 ore, pentru ca este anti inflamator. In caz ca febra continua, urma sa alternam Nurofenul cu Panadol. Pentru ca bebe nu mai voia sa inghita din cauza durerii in gat, am schimbat siropurile cu supozitoare. Am mai primit si Zyrtec, un antialergic, precum si un amestec de glicerina cu inca doua componente pe care nu le mai stiu, dar nu i l-am mai dat pana la urma.

Tantum verde pentru gat.

Prevazatoare din fire, cele doua doctorite care l-au consultat la Bals i-au prescris si antibiotice, de teama sa nu se suprainfecteze bubitele. Nu i-am dat antibioticul. Fiind o boala virala, antibioticul nu are efect, si nici nu mi se parea ca situatia este atat de grava. Am zis sa mai asteptam si, din fericire, boala a inceput sa dea inapoi.

Am mai primit si un sirop pentru imunitate, Isoprinosine, insa am zis pas si la asta. Nu cred in amestecurile astea miraculoase pentru intarirea imunitatii.

Ce trebuie sa avem in vedere dupa ce trece boala

Am inteles ca mana-gura-picior ii lasa pe copii cu o imunitate foarte scazuta, asa ca trebuie feriti, pentru ca risca sa ia alte boli. Noi aveam programat vaccinul de 11 luni, insa o sa il amanam pana se mai pune bebe pe picioare.

De asemenea, am mai citit pe grupuri ca unora dintre copiii care fac mana-gura-picior le cad unghiile sau li se exfoliaza tare. Sau le apar niste pete albe pe ele. Deci sa nu ma panichez daca se intampla asta.

In a cincea zi de la debutul bolii, bebe inca are mare parte din bubite, dar cele mici s-au estompat foarte tare. Cred ca maine nici nu se vor mai vedea. Cel mai greu o sa treaca probabil cele care arata ca ciupiturile de tantari, pentru ca sunt rosii si intarite.
Se spune ca boala trece in 5-7 zile sau chiar 10. Din fericire, bubitele de la mana-gura-picior nu lasa semne.

Copiii care au facut mana-gura-picior pot capata imunitate la boala, insa nu e un lucru garantat, pentru ca este determinata de mai multe virusuri.

“Desi apare mai ales la copii, boala gura-mana-picior nu este neaparat o boala a copilariei. Poate aparea la orice varsta si poate avea tablouri clinice diferite. Boala este provocata de virusul Coxsackie, iar manifestarile sunt diferite, in functie de tulpina virusului contactat. De obicei, la copil sunt mai blande, se vindeca mai repede, dar pot face alte infectii cu Coxsackie, uneori chiar cu aceeasi tulpina. Exista si posibilitatea de a ramane cu imunitate de lunga durata, dupa un episod de boala”, a spus pentru totuldespremame.ro dr. Dr. Anca Cochino, Medic Specialist Pediatrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here