ASLO mare: este sau nu periculos? Ce am aflat despre aceasta analiza “de temut”

59224

ASLO, prescurtarea de la “anticorpi antristreptolizina O”, este o analiza pe care, in mod normal, trebuie sa si-o faca orice persoana dupa infectia cu streptococ betahemolitic. Mi-am facut-o si eu, doar ca la mai bine de jumatate de an dupa infectii repetate cu streptococ. Rezultatele? Teoretic alarmante: 460. M-am mai linistit totusi un pic dupa o luna jumate, cand mi-am repetat analiza si am constatat ca scazuse la 350. Dar tot mare e.

Streptococul a ajuns la mine acasa de la gradinita, acolo unde toamna trecuta a fost “festival” de infectii streptococice. Unul dintre colegii baietelului meu avea ASLO 1000 dupa atatea infectii repetate. Probabil ca si eu am avut o valoare asemanatoare la inceput, doar ca nu mi-am facut analizele “la timp”.

Ce e de facut? Cat de speriat este aceasta analiza ASLO?

CITESTE SI: Streptococul beta hemolitic grup A la bebelusi, copii si adulti, din proprie experienta

Cat de periculos este sa ai ASLO marit?

Asta este intrebarea pe care tot mi-am pus-o, de cand am aflat valorile analizei ASLO. Daca e sa ma iau dupa majoritatea surselor de pe internet, e de rau. Dar am gasit si pareri ale unor medici care spuneau clar ca nu este o analiza “de speriat”.

ASLO “este analiza care descopera in sangele bolnavilor anticorpii antistreptococici, care se numesc antistreptolizine. Rezultatele se exprima in unitati ASLO/ml ser. Analiza ASLO se recomana atat pentru depistarea infectiilor streptococice (faringita, amigdalita, scarlatina), cat si pentru urmarirea evolutiei in timp a acestori boli spre vindecare.

Revenirea la normal a valorilor ASLO indica o vindecare a infectiei streptococice, pe cand cresterea acestora sugereaza o noua infectie cu streptococ, dar si pentru prevenirea complicatiilor ce pot surveni dupa infectia cu streptococ mai ales la copii si tineri: reumatism articular acut, boli de inima, boli de rinichi (glomerulonefrita)”, scrie pe siteul Medlife.

Complicatii in urma infectiei cu streptococ

Recunosc, nu mi-as fi facut probleme legate de ASLO marit, daca nu as fi avut complicatii reale in urma infectiei cu streptococ. In ciuda faptului ca am luat antibiotic, am facut artrita post streptococica si am avut si niste “intepaturi” in inima. Asa ca am facut niste investigatii: m-am internat o zi pentru analize la Cantacuzino si ulterior am fost si la un medic cardiolog. Din fericire, infectia cu streptococ nu a avut urmari asupra inimii mele, iar medicul cardiolog mi-a spus ca nu ar trebui sa imi fac griji legate de o eventuala cardita. Mi-a spus ca daca am ASLO mare nu inseamna ca o sa fac artrita / reumatism/ probleme la rinichi, ci indica faptul ca organismul s-a luptat cu o infectie streptococica. Acesta m-a spus ca valorile pot reveni la normal chiar si intr-un an, desi majoritatea surselor spun ca doar in 6-12 saptamani de la infectie.

CITESTE SI: Cum am scapat de streptococul beta hemolitic grup A fara antibiotice, cu remedii naturiste

Dar asta a fost parerea doar a unui medic. Cardiolog. Cand am fost la un dermatolog renumit, pentru niste probleme care aparent au si ele legatura cu ASLO marit, d-na doctor m-a certat foarte tare ca nu mi-am facut analiza la timp, ca de ce ignor o problema atat de grava, ca ar putea fi consecinte foarte urate. Deci, depinde si pe cine intrebi.

Pe sitemedical.ro scrie ca in cele mai multe cazuri, bolile declansate de streptococii de tip A, C şi G nu sunt periculoase si ca doar in cazuri rare persoana infectata sufera de complicatii la rinichi, inima, articulatii sau sistemul nervos (aceste complicatii aparand la saptamani sau luni dupa infectie).

“Dupa parerea unor specialişti (…) se considera ca riscul dezvoltarii complicaţiilor streptococice este determinat genetic si de aceea este mai mare la copiii cu rude care au avut complicatii de acest gen dupa angina sau scarlatina”, scrie sitemedical.ro.

Ce inseamna ASLO mare. Care sunt valorile ASLO considerate normale

Am cautat pe mai multe site-uri informatii legate de ce inseamna valori ASLO normale si am gasit date contradictorii. Cifrele difera de la o sursa la alta. De exemplu, pe site-ul Synevo, ASLO normal la copii inseamna <150, iar la adulti <200, Valoare (UI/mL). Unsitemedical.ro scrie ca “determinarea nivelului ASLO in sangele copiilor sanatosi din SUA a aratat ca la multi dintre acestia titrul respectiv constituia, in medie, 240 U/ml. In cazul copiilor care locuiesc in tari precum India sau Coreea, nivelel normale ASLO sunt, in medie, 326 U/ml si, respectiv, 239 U/ml”.

Am mai gasit informatii utile despre ASLO si pe blogul medicului pediatru Raluca Simona Bodea.

Aceasta spune ca “in medicina romaneasca, un ASLO cu valori intre 150-400UI/ml este considerat normal. In urma unui tratament corect si in absenta complicațiilor, titrul ASLO revine la normal la 6-12 luni de la infectie.

In Suedia valori de 600 UI la 6 luni, fara alte simptome clinice, nici macar nu se investigheaza si, evident, nu se trateaza. La 6 luni dupa o infectie cu streptococ (A,B,C,D) ASLO ramane marit la peste 83% din copii.

La 1 an de la contactul cu streptococul, 45% din copiii infectati au inca ASLO marit. La 20% din copiii considerati sanatosi exista ASLO marit, ca semn al unei infectii streptococice, fara nici un fel de consecinte de boala”, scrie medicul pediatru.

Dr. Bodea precizeaza ca ASLO crescut nu inseamna nici reumatism articular acut, nici cardita si nu reprezinta nici macar risc crescut. „In evaluarea diagnosticului de reumatism articulat acut, ASLO nu este un indicator major, ci unul considerat minor si nespecific. Nu are valoare in stabilirea riscului”.

Cum se trateaza, de obicei, un ASLO mare in Romania

Ca sa va spun sincer, doua dintre motivele pentru care nu am mers sa imi fac analiza ASLO la timp au fost 1. frica si 2. faptul ca vreun medic imi va prescrie luni de zile de tratament cu Moldamin. Ma ingrozea o astfel de perspectiva, sa bag antibiotic la greu in mine, dupa  ce oricum luasem de trei ori in numai 4 luni. Apoi, am mai citit pe diverse forumuri marturiile unor persoane care au luat luni de zile Moldamin si ASLO tot mare le-a ramas. Ma rog, asta nu e o scuza, dar fiecare ia propriile decizii legate de sanatatea lui.

“Tratamentul cu Moldamin se recomanda doar celor care au reumatism articular acut complicat cu cardita reumatismala și care, pe fondul bolii de baza, au risc crescut de infecție streptococica”, scrie medicul Bodea.

Poate, in cazul meu, cu complicatiile pe care le-am avut, ar fi trebuit sa iau Moldamin, insa am preferat sa nu. O sa repet analiza peste o luna si sper ca atunci sa am o valoare cat mai apropiata de cea normala.

Pe site-ul farmaciata.ro, dr. Dr. Alina Bucurei, secialist in medicina de familie, spune ca “marea majoritate a infectiilor streptococice se manifesta la nivelul gatului. Medicul va recomanda in general un exudat faringian si un ASLO. Apoi, in functie de rezultate, poate prescrie tratamentul cu antibiotic. Mai intai se trateaza forma acuta a bolii cu un antibiotic (din grupul penicilinelor). Ulterior, pacientul trebuie sa urmeze un tratament cu o penicilina cu eliberare prelungita, care previne recurentele. Acesta dureaza trei luni si se administreaza cate o doza pe saptamana”.

Se trateaza purtatorii sanatosi de streptococ?

Pana acum cativa ani, simptomatici sau asimptomatic, toti purtatorii de streptococ betahemolitic grup a erau tratati cu antibiotic. In prezent insa, parerile sunt impartite in Romania: unii medici recomanda in continuare tratamentul cu antibiotic de teama unor eventuale complicatii, insa altii spun ca un purtator sanatos nu trebuie tratat. Depinde foarte mult de medicul care va consulta. La fel se intampla si in cazul unui ASLO marit: unii medici pot prescrie tratament cu antibiotic chiar daca pacientul este sanatos, de teama aparitiei acestor complicatii.

Ce trebuie sa retineti e ca, desi internetul ofera informatii pretioase, cel mai important este sa mergeti la medic. Infectia cu streptococ betahemolitic grup A este una care trebuie tratata cu seriozitate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here