Meniu vegetarian / de post pentru o saptamana. Ce poti manca sanatos in perioada postului

20109

In perioada postului nu trebuie sa ne aruncam in cratita cu cartofi prajiti, sa mancam snitele de soia si “pateuri vegetale” din comert, cu un continut cel putin dubios. Exista o multime de alimente delicioase si sanatoase pentru un meniu vegetarian / de post. Pentru ca si eu vreau sa tin post in Saptamana Mare, am conceput un meniu echilibrat pentru o sapte zile.

Citeste si: Meniu pentru dieta la ore fixe. Ce sa mananci ca sa slabesti

Foto: tofu la cuptor/ tigaie cu legume

Ok, nu sunt nutritionist, dar am scris la viata mea atatea articole pe teme de nutritie, incat am retinut si eu ideile de baza 🙂 Oricum, veti vedea si voi ca meniul vegetarian/de post propus de mine este unul de “bun simt”. In conditiile in care nu sunt vreo mare gospodina, m-am gandit la mancaruri simple sau la unele pe care le putem cumpara gata preparate din magazine. Deci daca te intrebi ce poti manca in perioada postului sanatos si poate chiar sa te ajute sa dai un kilogram, doua, jos, iata meniul vegetarian propus de mine:

Meniu vegetarian / de post pentru o saptamana:

Meniu vegetarian LUNI

Mic dejun: Pasta de avocado cu paine integrala. (As fi zis guacamole, dar sa nu mancam ceapa si usturoi de la prima ora. Zdrobim avocado, il condimentam si il servim ca atare, pe paine. Este o gustare satioasa si foarte sanatoasa)

Pranz: Supa de linte cu crutoane (Se face super simplu. Uite o reteta AICI).

Cina: Salata greceasca, dar cu tofu in loc de feta (rosii, castraveti, ardei, ceapa, masline, tofu). Cu paine sau fara.

Meniu vegetarian MARTI

Mic dejun: terci de ovaz (sau mix de cereale) fiert in lapte vegetal (cocos, orez, soia). Fierbeti cerealele putin in lapte (2-3 minute, cat sa se inmoaie) si puteti adauga miere, fructe confiate sau seminte / migdale etc.

Pranz: Supa crema de legume cu crutoane (puteti face dintr-un mix de legume sau puteti face o supa crema de broccoli sau de mazare) sau o mancare de linte (vezi AICI o reteta).

Cina: Fasole verde cu usturoi sau mancare de fasole verde cu sos rosu si usturoi (un fel de tocanita, care merge excelent cu mamaliguta!). Luati fasolea congelata de la supermarket si o preparati dupa preferinte. Eu aleg varianta 2: calesc ceapa, adaug fasolea fiarta anterior, pun sosul sau rosii in bulion, usturoi… Yummy! Neaparat cu mamaliga!

Meniu vegetarian: MIERCURI

Mic dejun: humus cu paine / legume (gasiti peste tot gata preparat)

Pranz: Mancare de fasole cu muraturi (varianta asta e pentru gospodine, eu nu stiu sa fac fasole, dar se gaseste fasole batuta  gata preparata sau icre de fasole la Mega) sau salata de vinete cu paine (eu aleg varianta asta, mai ales ca am vinete in congelator)

Cina: Guacamole (eu amestec avocado cu rosii, ceapa, usturoi si sare) sau fasole batuta cu muraturi sau zacusca

Meniu vegetarian JOI

Mic dejun: pasta de masline pe paine (gasiti la borcanele sau la Mega acolo unde tin si maslinele) sau puteti face un piure de banana cu avocado (e destul de satios), pe langa care mai mancati o mana de migdale/caju

Pranz: Cartof umplut cu pasta de masline sau o salata de legume cu naut sau boabe de fasole

Cina: Ciuperci la cuptor sau tocanita de ciuperci (eu o prepar la fel ca pe cea cu fasole verde si o mananc tot cu mamaliga)

Meniu vegetarian VINERI

Mic dejun: pasta de fasole rosie (sincer, nu am mancat niciodata, dar mi-a recomanat prietena mea Beatrice Osanu, redactor sef la Ce se intampla, doctore?) sau putem repeta terciul de luni

Pranz: Cartofi prajiti, dulci sau albi/rosii  (eu ii fac la cuptor pe folie, stropiti cu ulei, condimentati cu sare, piper, turmeric si rozmarin/oregano) cu salata

Cina: Pilaf cu legume cu salata verde sau salata de legume cu tofu, ca sa nu fie carbohidrati si la pranz, si seara. Sau un spanac cu usturoi cu mamaliga.

Meniu vegetarian SAMBATA

Mic dejun: pasta de avocado pe paine

Pranz: Falafel (daca aveti de unde comanda, ca e cam greu de facut acasa) sau salata orientala (cartof, ceapa, masline, castraveti murati)

Cina: Orez preparat in stil chinezesc, cu legume (porumb, ardei) si sos de soia / sau puteti face orez cu ciuperci sau legume la cuptor (vinete, dovlecei, pastarnac, ardei, morcov – se poate face o salata cu ele, asezonata cu ulei de masline si otet balsamic)

Meniu vegetarian DUMINICA

Mic dejun: humus cu legume

Pranz: Varza calita cu mamaliguta sau paste cu legume (mie imi plac aglio olio e pepperoncino, dar au usturoi, deci mai bine seara, daca va permite silueta)

Cina: Tocanita de cartofi cu salata sau muraturi (ar merge mai mult la pranz, dar daca nu va face probleme silueta, o puteti consuma si seara) sau mancare de mazare.

Sper ca v-a inspirat meniul meu de post. Da, nu ati regasit in el celebrele sarmale sau ardei umpluti de post, dar probabil imi va aduce mama o oala 🙂

Nu am trecut gustarile, dar eu o sa mananc intre mese fructe sau oleaginoase (seminte, migdale, caju etc).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here