In perioada postului nu trebuie sa ne aruncam in cratita cu cartofi prajiti, sa mancam snitele de soia si “pateuri vegetale” din comert, cu un continut cel putin dubios. Exista o multime de alimente delicioase si sanatoase pentru un meniu vegetarian / de post. Pentru ca si eu vreau sa tin post in Saptamana Mare, am conceput un meniu echilibrat pentru o sapte zile.
Citeste si: Meniu pentru dieta la ore fixe. Ce sa mananci ca sa slabesti

Ok, nu sunt nutritionist, dar am scris la viata mea atatea articole pe teme de nutritie, incat am retinut si eu ideile de baza Oricum, veti vedea si voi ca meniul vegetarian/de post propus de mine este unul de “bun simt”. In conditiile in care nu sunt vreo mare gospodina, m-am gandit la mancaruri simple sau la unele pe care le putem cumpara gata preparate din magazine. Deci daca te intrebi ce poti manca in perioada postului sanatos si poate chiar sa te ajute sa dai un kilogram, doua, jos, iata meniul vegetarian propus de mine:
Meniu vegetarian / de post pentru o saptamana:
Meniu vegetarian LUNI
Mic dejun: Pasta de avocado cu paine integrala. (As fi zis guacamole, dar sa nu mancam ceapa si usturoi de la prima ora. Zdrobim avocado, il condimentam si il servim ca atare, pe paine. Este o gustare satioasa si foarte sanatoasa)
Pranz: Supa de linte cu crutoane (Se face super simplu. Uite o reteta AICI).
Cina: Salata greceasca, dar cu tofu in loc de feta (rosii, castraveti, ardei, ceapa, masline, tofu). Cu paine sau fara.
Meniu vegetarian MARTI
Mic dejun: terci de ovaz (sau mix de cereale) fiert in lapte vegetal (cocos, orez, soia). Fierbeti cerealele putin in lapte (2-3 minute, cat sa se inmoaie) si puteti adauga miere, fructe confiate sau seminte / migdale etc.
Pranz: Supa crema de legume cu crutoane (puteti face dintr-un mix de legume sau puteti face o supa crema de broccoli sau de mazare) sau o mancare de linte (vezi AICI o reteta).
Cina: Fasole verde cu usturoi sau mancare de fasole verde cu sos rosu si usturoi (un fel de tocanita, care merge excelent cu mamaliguta!). Luati fasolea congelata de la supermarket si o preparati dupa preferinte. Eu aleg varianta 2: calesc ceapa, adaug fasolea fiarta anterior, pun sosul sau rosii in bulion, usturoi… Yummy! Neaparat cu mamaliga!
Meniu vegetarian: MIERCURI
Mic dejun: humus cu paine / legume (gasiti peste tot gata preparat)
Pranz: Mancare de fasole cu muraturi (varianta asta e pentru gospodine, eu nu stiu sa fac fasole, dar se gaseste fasole batuta gata preparata sau icre de fasole la Mega) sau salata de vinete cu paine (eu aleg varianta asta, mai ales ca am vinete in congelator)
Cina: Guacamole (eu amestec avocado cu rosii, ceapa, usturoi si sare) sau fasole batuta cu muraturi sau zacusca
Meniu vegetarian JOI
Mic dejun: pasta de masline pe paine (gasiti la borcanele sau la Mega acolo unde tin si maslinele) sau puteti face un piure de banana cu avocado (e destul de satios), pe langa care mai mancati o mana de migdale/caju
Pranz: Cartof umplut cu pasta de masline sau o salata de legume cu naut sau boabe de fasole
Cina: Ciuperci la cuptor sau tocanita de ciuperci (eu o prepar la fel ca pe cea cu fasole verde si o mananc tot cu mamaliga)
Meniu vegetarian VINERI
Mic dejun: pasta de fasole rosie (sincer, nu am mancat niciodata, dar mi-a recomanat prietena mea Beatrice Osanu, redactor sef la Ce se intampla, doctore?) sau putem repeta terciul de luni
Pranz: Cartofi prajiti, dulci sau albi/rosii (eu ii fac la cuptor pe folie, stropiti cu ulei, condimentati cu sare, piper, turmeric si rozmarin/oregano) cu salata
Cina: Pilaf cu legume cu salata verde sau salata de legume cu tofu, ca sa nu fie carbohidrati si la pranz, si seara. Sau un spanac cu usturoi cu mamaliga.
Meniu vegetarian SAMBATA
Mic dejun: pasta de avocado pe paine
Pranz: Falafel (daca aveti de unde comanda, ca e cam greu de facut acasa) sau salata orientala (cartof, ceapa, masline, castraveti murati)
Cina: Orez preparat in stil chinezesc, cu legume (porumb, ardei) si sos de soia / sau puteti face orez cu ciuperci sau legume la cuptor (vinete, dovlecei, pastarnac, ardei, morcov – se poate face o salata cu ele, asezonata cu ulei de masline si otet balsamic)
Meniu vegetarian DUMINICA
Mic dejun: humus cu legume
Pranz: Varza calita cu mamaliguta sau paste cu legume (mie imi plac aglio olio e pepperoncino, dar au usturoi, deci mai bine seara, daca va permite silueta)
Cina: Tocanita de cartofi cu salata sau muraturi (ar merge mai mult la pranz, dar daca nu va face probleme silueta, o puteti consuma si seara) sau mancare de mazare.
Sper ca v-a inspirat meniul meu de post. Da, nu ati regasit in el celebrele sarmale sau ardei umpluti de post, dar probabil imi va aduce mama o oala
Nu am trecut gustarile, dar eu o sa mananc intre mese fructe sau oleaginoase (seminte, migdale, caju etc).