A trecut o zi de cand am iesit cu Edy din spital: am fost internati doua zile la Regina Maria Ponderas, cu diagnosticul de alergie sau, mai precis, urticarie acuta. Rosu din cap pana in picioare, am ajuns cu el la Camera de Garda, unde ni s-a spus ca trebuie sa ramana spitalizat. Cum a fost spitalizarea la Regina Maria Ponderas, cu bune si cu rele, o sa va povestesc in detaliu.
Cat costa spitalizarea la Regina Maria Ponderas
Pentru ca am ajuns la Urgente la Regina Maria dupa ora 20:00, a trebuit, in primul rand, sa platim consultatia: costa 350 de lei, insa am avut un discount, asa ca am dat „numai” 280. Nu este un secret de stat cat costa spitalizarea la Regina Maria Ponderas, desi nu gasesti nicaieri pe internet: la Camera de Garda te intampina un afis in care sunt trecute clar preturile.
O zi de spitalizare la Regina Maria Ponderas costa 870 de lei.
Doamna de la receptie mi-a pus doua contracte in fata – sa aleg unul si sa il semnez. Unul era prin Casa de Asigurari, iar celalalt prin abonamentul meu. Insa nu le functiona sistemul ca sa vad ce oferta am prin abonament, asa ca l-am ales pe primul. Am stat spitalizati doua zile: am iesit din spital la cerere, pentru ca medicul ne recomanda sa mai stam cel putin inca o zi. Insa cum evolutia lui Edy era foarte buna, practic nu mai avea niciun simptom, am hotarat sa continuam tratamentul acasa. Deci, pe noi ne-a costat spitalizarea la Regina Maria Ponderas 2020 lei, pentru doua zile si o consultatie. O caruta de bani…
Mie mi-e frica de spitalele de stat, de conditiile de acolo, de faptul ca niciodata nu gasesti rezerva single (la Bals, de exemplu), asa ca da, sunt dispusa sa mananc o luna de zile covrigi, dar sa imi stiu copilul in conditii ok. Nu va imaginati ca pentru noi nu a fost un efort financiar sa il internam la privat. Ohooo… Dar fiind vorba de o alergie, practic nu avea nimic contagios, nimic viral, mi-era foarte frica sa nu mai „culeaga” ceva de pe la Camera de Garda de la Grigore Alexandrescu, de exemplu.
Citeste si: La ce spital mergem cu copiii in situatii de Urgenta?
Ma gandeam ca, daca va mai fi nevoie pe viitor de internare (Doamne fereste!… dar nu se stie niciodata), sa aleg un alt spital privat, cu preturi mai bune. Dar… tocmai mi-a spus o prietena ca spitalizarea la Medlife costa 920 lei pe zi, fara costul medicamentelor. Pentru decontare, trebuie sa aduci trimitere de la medicul de familie. O sa ma interesez si de preturile la celelalte spitale private, pentru ca nu le au afisate public pe internet.
Spializarea la Regina Maria Ponderas: conditiile din spital
Asta este punctul lor forte – felul in care arata spitalul! Pana acum, am mai fost internata de patru ori la Regina Maria, insa la spitalul din Baneasa. Pe vremea cand acolo erau Urgentele pediatrice si la nastere. Nu se compara conditiile din Maternitatea Regina Maria din Baneasa cu cele din Ponderas. Am nascut acolo in urma cu doi ani ( am povestit aici despre NASTEREA la Regina Maria) si mi s-a parut ca lucrurile s-au cam ponosit… in sensul ca nu prea isi merita zecile de milioane pe care le dai. In schimb, la Ponderas, totul era … tipla. Ce sa mai, conditii de cinci stele. O camera foarte spatioasa, totul nou, curat. Multe dulapioare, o canapea confortabila pe care sa doarma parintele, tv, aer conditionat, un perete de sticla cu vedere la strada. Baia mare, cu dus. Iti ofera ei pijamale, atat pentru parinte, cat si pentru copil, daca nu ai de acasa (cum a fost cazul nostru). Macar daca dai 870 de lei pe cazare, sa fie totul impecabil… Din punctul asta de vedere, sincer, nu prea am ce sa le reprosez.

Spializarea la Regina Maria Ponderas: serviciile medicale
Am prietene mamici care cred despre medicii de la privat, in special cei de la Urgente, ca sunt cei mai slabi. Desi isi permit din punct de vedere financiar consultatiile si internarea la privat, prefera mereu la Stat, pentru ca au parte de o ingrijire completa, medici mai buni, zic ele, dar nah, in conditii mai proaste. Nici nu pot sa le dau dreptate, dar nici sa le contrazic. Nu am un tablou complet. De exemplu, nu am fost niciodata internata cu copilul la Stat.
In cea ce priveste Camera de Garda, am avut experiente si bune, si proaste atat la stat, cat si la privat. La stat la Urgente am fost doar la Bals si mi s-a parut horror. Nu se face triaj, copii cu bube, cu rotavirus, cu enterocolite, cu rujeola – stau toti pe un hol si intra in ordinea sosirii. Timpul de asteptare este urias. Noi am avut si ghinion cand am fost cu mana-gura-picior – am prins atunci un medic neexperimentat, practic a trebuit sa ii spunem noi ce credem ca are copilul… Dar nu vreau sa laud nici Regina Maria, pentru ca am ajuns atunci la Bals dupa ce i-au pus gresit diagnosticul cei din Ponderas… Deci, vedeti, cazuri si cazuri…

Ca idee, cand am ajuns cu Edy cu eruptie pe piele la Ponderas, ne-au bagat direct la izolator. Apoi, cand asistenta a vazut cat de rosu era, i-au dat prioritate. Ma rog, tot am asteptat vreo 20 de minute, insa am intrat inainte sa ne vina randul. De data asta chiar am prins o doctorita la Urgente care mi s-a parut foarte ok, ne-a explicat care sunt riscurile, ne-a spus ca e alergie etc. In plus, a contat foarte mult ca stia, din proprie experienta, ca la anumite alergii, mai severe, apar vanatai pe corp. Va dati seama cat ne-am fi panicat sa il vedem vanat daca nu stiam ca e un lucru care se intampla uneori…
In spital, a fost vazut in doua zile de trei medici. I-au facut analize, l-au pus la perfuzie etc. Din fericire, a raspuns din prima foarte ok la tratament, asa ca nu le-a dat mari batai de cap medicilor. O sa revin mai in detaliu cu informatii despre alergia asta misterioasa intr-un articol urmator.
Spializarea la Regina Maria Ponderas: cum s-au purtat asistentele
La privat, majoritatea asistentelor cred ca sunt lapte si miere Si aici am prins niste asistente dragute, care au venit imediat la solicitari. Ce-i drept, in luna iulie, spitalul era aproape gol. Imi imaginez cum o fi in sezonul virozelor… Am avut ceva emotii la recoltarea sangelui: a durat mult, cu urlete, cu multe intepaturi, pentru ca nu gaseau o vena din care sa curga sangele ca lumea. Ele vena o gaseau destul de repede, dar sangele picura foarte incet si la prima recoltare s-a coagulat, asa ca a trebuit sa ii recolteze din nou
Spitalizarea la Regina Maria Ponderas: cum a fost mancarea
Edy nu s-a atins de absolut nimic din ce i-au dat. Mancare de regim pentru urticarie. Horror. La nastere am primit mancare ceva mai buna, insa si acum a fost destul de ok. Micul dejun era cam tristut, insa la pranz sau cina primeai friptura cu garnitura si salata sau o musaca etc. Ma rog, ok, dar se putea mai bine… la 870 de lei pe cazare si mancare, practic
Spitalizarea la Regina Maria Ponderas: concluzii
Pentru noi, fix in situatia asta, a fost ok. Nici nu am stat prea multe nopti ca sa ne vindem un rinichi ca sa platim spitalizarea si nici nu a fost un caz asa de grav, incat sa necesite vreo interventie speciala. S-a respectat protocolul, copilul a raspuns la tratament, totul ok. Ca nu am descoperit cauza alergiei, asta e alta poveste… si nici nu ma asteptam sa o aflam. Ei spun ca e de la ceva ce a mancat. Ar trebui facute teste probabil, dar stiu ca acuratetea lor nu e prea mare. Mai ales la doi ani.
Daca recomand spitalizarea la Regina Maria Ponderas? Daca nu trebuie sa faci credit la banca, presupun ca e ok. Daca nu e ceva foarte grav, iar mi se pare ok. Dar, de exemplu, in virozele respiratorii, cand ai nevoie de ORL sau de medici din alte specializari, cand medicul pediatru nu este suficient, poate e mai bine la un spital de stat.
De exemplu, aici am intrebat de ce nu ne poate vedea un alergolog cat suntem internati. Raspunsul: nu sunt atat de multe cazuri de alergii incat sa fie justificata prezenta unui alergolog in spital. Exista unul lunea si vinerea, care face consultatii in clinica, insa consultul nu era inclus in abonament, trebuia platit. Oricum noi nu mai eram acolo in zilele respective. Asta ar putea fi o problema la privat: in cazul in care este o afectiune… interdisciplinara, ca sa zic asa, nu ai parte decat de consultatia unui pediatru.
Cred ca e ok intrenarea la privat si in cazul enterocolitelor. Am un prieten care a fost cu copilul cu o astfel de problema la Matei Bals. Inainte sa ii iasa rezultetele analizelor, medicii au stabilit ca e rotavirus si l-au trimis in camera de copii cu diagnosticul ala. Cand au iesit analizele: surpriza! Nu avea rotavirus! Dar ghici ce: a luat de la colegii de camera
Eu am ajuns la Ponderas cu urgenta pentru Colon iritabil.
Preturile mi’au fost comunicate din start.
350 lei consultația
413 lei analize la sânge
70 lei cele 3 branule ( 2 nu au fost bune sa extragă sânge, eram deshidratat și nu curgea)
50 lei 2 pungi perfuzie ringer.
Da… A costat pentru 4 ore de spitalizare dar condițiile sunt excelente.
La stat erau nervoase asistentele pentru ca cer hârtie igienica la baie iar la Ponderas Baia era mai curata decât cea de acasă.
Timpul de așteptare a fost cam 30 minute.